Over ons

Stukje geschiedenis

De aardewerkfabriek Den Daas werd in 1897 opgericht aan de Aalsmeerderdijk in Aalsmeerderbrug en fabriceerde, naast andere producten, hoofdzakelijk bloempotten.

De locatie aan het water werd bewust gekozen omdat de klei destijds per boot via de Ringvaart werd aangevoerd en de geproduceerde producten ook weer via het water werden getransporteerd naar kwekers in Aalsmeer en omstreken.

De oven werd dichtgemetseld met kles, een mengsel van klei en zand. Vervolgens werd de oven gedurende 2 dagen gebrand tot een maximale temperatuur van 960ºC. Het bepalen van de juiste temperatuur was specialistenwerk, want dat werd geschat aan de hand van de kleur van de lading. Door kijkgaatjes aan diverse zijden van de oven werd gekeken of de potten “kersenrood” waren, want dat was een aanduiding van de optimale temperatuur.

Alles gebeurde met de hand. Potten werden gedraaid van klei op met de voet aangedreven draaischijven. De natte potten werden te drogen gezet op houten planken en waren, afhankelijk van het weer, gemiddeld na 4 dagen droog genoeg om in de overslaande vlamoven gestapeld te worden. Die oven werd gestookt met een vaste brandstof zoals turf, hout en in hele slechte tijden stro. Als er gestookt ging worden werd de buurt gewaarschuwd zodat de huisvrouwen, in verband met de roetneerslag, de was binnen konden houden.

Als de potten gebakken waren konden die, door de hitte, niet direct de oven uit, maar moesten in de oven nog eens 3 dagen afkoelen. Na 3 dagen was de oven ver genoeg afgekoeld om leeggehaald te worden.
De potten werden gestapeld en in het magazijn gelegd. Als ze naar de klant moesten, werden de stapels weer opgepakt en in de boot gelegd en vanuit de boot bij de klant gelost. En dat alles nog steeds met de hand!

Automatisering zorgde er voor dat de draaischijven vervangen werden door mechanische persen en de kamerovens door tunnelovens. Door de productieverhoging en de aanschaf van vrachtwagens konden ook klanten buiten de regio bediend worden.

De familie Den Daas die een ruime eeuw geleden aan de wieg van het bedrijf stond heeft nu, enkele generaties later, nog steeds opvolgers in het bedrijf. Inmiddels wordt het aardewerk niet meer geproduceerd in Aalsmeerderbrug maar in diverse fabrieken in Europa. Door de productie van grotere maten ergens anders onder te brengen dan de kleinere maten, hebben we met pottenbakkerservaring een uitstekende en zeer uitgebreide selectie gemaakt.

Neemt u als zakelijke klant gerust

Contact met ons op

Aalsmeerderdijk 281
1436 BD Aalsmeerderbrug   |   The Netherlands
Open op maandag t/m donderdag van 7:30 tot 16:30 en vrijdag van 7:30 tot 12:00

Telefoon: 020 6533670  
E-mail: info@dendaas-terracotta.nl

 

In verband met de zomervakantie zijn wij

WEEK 30 & WEEK 31 GESLOTEN

(Vanaf vrijdagmiddag 19 juli; maandag 5 augustus 2024 zijn we er weer.)